Amy (buragas72) wrote,
Amy
buragas72

BERAKHIRNYA PENANTIAN BERMULANYA PERJUANGAN

 


5 Mac 2010 0730 - 0900 JumaatHari yang menggembirakan bagi lepasan STPM 2009. Dermawan yang pemurah dan penyumbang utama kepada pembangunan sekolah ini, Tan Sri Ting Phek Khiing memberikan sumbangan peribadinya kepada pelajar STPM yang mendapat result cemerlang tahun lalu.

   

Tak lupa juga 3 pelajar batch pertama dan kedua yang kini sedang melanjutkan pelajaran di IPT turut menerima sumbangan RM 10 000 sebagai geran tahunan. Mereka ini telah mendapat 4A dalam STPM 2007 dan 2008. Beritahu saya sekolah mana di Malaysia ini yang bekas pelajarnya menerima sumbangan peribadi begini selepas menamatkan pengajian mereka. Juga beritahu saya dermawan mana di Malaysia ini yang ada menyediakan geran kewangan tahunan sebanyak ini untuk pelajar cemerlang sekolah yang mereka pilih.


 

Tak ada kan? Yang ada hanyalah di SMK Chung Hua , Miri. Up! Up! Chung Hua!


Tan Sri diwakili anaknya Rita Ting.

 


Oh ya... ibu bapa Qi Min, Samuel Wong dan Patrick Chin turut hadir bagi menerima sumbangan bagi pihak anak mereka. Cukup ke RM 10 000 itu Qi Min? Tukar dengan USG tinggal berapa ya. Belajar rajin-rajin ya. Selalunya saya hubungi Qi Min melalui facebook saja.


Foto lain dalam majlis ini telah saya facebook kan.


Diharapkan insentif ini dapat membakar semangat pelajar STPM 2010 untuk mencatatkan kejayaan yang lebih cemerlang dan luarbiasa lagi. Tak perlu bimbang dengan sumber kewangan. Penuhi syarat 4A, RM 10 000 menanti anda tiap tahun.Siapa yang akan score kali ini ya? Sebastian Lim atau Lee Shing Yee. Hmm... mungkin juga Doris Ting!

Dan sebagai penutup kegemilangan Chung Hua, keputusan SPM 2009 yang diumumkan pada 11 Mac lalu juga menjanjikankejutan. Untuk kali pertama dalam sejarah, dua pelajar dari sekolah ini dan juga seluruh Sarawak telah mencatatkan 12A+ . Christine Wong Siaw Wei dan Chiew Ah Hui. Yang saya kenal sangat hanya Christine sebab selalu baca blognya yang berkulat itu.Nine S’wakian straight A+ scorers in SPM

March 12, 2010, Friday

KUCHING: Sarawak has nine straight A+ scorers in last year’s Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) examination.Two scored 12A+, two scored 11A+, three obtained 10A+, and the remaining two scored nine A+.

They were among those who passed the examination with flying colours.

A press statement from the State Education Department, disclosed that 33,283 candidates (91.51 per cent) obtained their SPM certificates.
As the national rate was 90.8 per cent, this meant that the state has done better by 0.71 per cent.
The nine outstanding students (in descending order) are Chiew Ai Hui (SMK Chung Hua Miri) (12 A+), Christine Wong Siaw Wei (SMK Chung Hua Miri) (12 A+), Roland Teo Yii Lin (SMK St Joseph, Kuching) (11A+), Voon Fui Kiun (SMK Sungai Tapang, Samarahan) (11A+), Gladys Tan Yee Kim (SMK Green Road, Kuching) (10A+), Amir Hakim Aminuddin (SMK St Joseph, Kuching) (10A+), Choo Mei Theen (SMK St Teresa) (10A+), Nuru Nabilah Mohd Sufian (Kolej Datuk Patinggi Abang Haji Abdillah, Kuching) (9A+), and Ellhia Shaikin Sudin (SMK Kidurong, Bintulu) (9A+).

The total number of students who scored at least A- in all subjects was 497 out of 40,408 who took the examination.
A total of 37,019 (91.61 per cent) were from national schools, 161 (0.4 per cent) were MRSM candidates, 488 (1.21 per cent) were from private schools and 2,740 (6.78 per cent) were individual/private candidates.

- petikan akhbar Borneo Post


Tahniah Christine. Dia sekarang di Taylor Kolej KL. Selain dua orang yang paling cemerlang, 44 orang lain turut mencapai straight A's. Semua foto mereka terpapar di akhbar tempatan pada jumaat lalu. Pada hari itu juga RM 50 saya terbang tetapi dapat selamatkan RM 10. Ini semua gara-gara cabaran yang diajukan kepada pelajar terajin 5A4 tahun lalu. Sim Yi Yi saya cabar kalau dapat 1A, saya akan beri RM 50. Dua A pun RM 50 juga. Dan untuk Simon Wong, RM 10 kalau lulus 1 subjek. Simon sekadar berjaya mendapat straight G!

    

gembira, sedih, suspen dan no feeling ketika mengambil result masing-masing di dewan sekolah. Sy tak tapat
ambil group foto straigth A kerana terperangkap ketika mengawasi exam di 5A3. Tiada guru masuk untuk ganti
saya. Berjanggut tunggu di sana hingga miss event ini. Sori ya Phang!
 

Bagi kategori sampah hanyut, mereka memang hanyut ke tengah laut. Padan muka kau! HAHAHA!!!

Tags: exam
Subscribe

 • SUKA ATAU TIDAK DIA HADIR JUGA

  18 Oktober 2009 dua jam tiap malam Peperiksaan. Soalan. Semakan. Penilaian. Hadiah. Semuanya berkaitan. Setiap kali nak exam terutama…

 • SELAMAT TINGGAL

  SAYA MENGUCAPKAN SELAMAT TINGGAL KEPADA BLOG INI. TERMASUK KEPADA PEMBACA YANG BERSUSAH PAYAH KLIK BLOG INI DAN MENDAPATI TIADA APA=APA YANG…

 • LOKASIf TERCANTIK DI CHUNG HUA

  12 Mac 2010 Jumaat Dalam banyak-banyak lokasi di sekolah ini, sudut pertemuan di antara blok G dan blok C memang 'eye catching'. Warna -warni…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic
  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments