?

Log in

No account? Create an account
RIWAYAT AMYIR

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> Profile

My guestbook

Links
Christine
Bevee
Jee Hao
Tun Mahathir
Amy 2nd blog

October 19th, 2009


Previous Entry Share Flag Next Entry
09:01 pm - KENYALANG TERBANG TAK TINGGI
 

19 Oktober 2009   0650 Isnin


 

dua pasang kenyalang transit di sini pada Jumaat dan Isnin 
 

Sabtu lalu sewaktu Hari Keluarga , Andrew bertanya kepada saya sama ada saya nampak burung kenyalang hinggap di atas pokok tinggi ( apa nama tah) di tepi pagar sekolah.

Saya dengar dia sebut burung helang. Dialog seterusnya jadi macam iklan hari raya .....

burung helang?

kenyalang!!

burung apa?

burung kenyalang!

Burung kenyalang di bandar? Wah! ajaib. Selain daripada kenyalang di bulatan tengah bandar miri, saya hanya pernah lihat kenyalang di zoo sahaja. Sayang tak dapat ambil foto burung itu.

  

hanya biasa kelihatan di kawasan hutan bukannya di bandar - melawat saudara dia agaknya
 

Namun tuah menyebelahi saya pagi ini. Mahathir datang dan beritahu burung itu ada lagi. Tanpa buang masa ,saya terus capai kamera dan berlari macam dikejar pengetua ke tingkat atas blok F. Dari penjuru mata saya dapat melihat empat ekor burung besar sedang relax di kemuncak pokok hiasan ini. Yeah! Peluang keemasan ini tak akan dilepaskan. 

    

ikon negeri sarawak di puncak pokok di Chung Hua - petanda baik ni

Pendek nafas dibuatnya ketika sampai di aras 3. Dan inilah antara foto yang dirakamkan . Cantik aaa burung ini secara live! Mungkin empat ekor ini adalah pasangan suami isteri atau kekasih.

   

perhatikan benda bulat di hujung paruhnya - biji buah ini yang mungkin menarik minat pasangan kenyalang untuk hinggap di pokok ini. tapi pokok ini ada buahke atau memang burung ini bawa bekalan makanan sediri?
 

Tak puas hati dengan hasil foto - angle tak sesuai ..... nampak sikit gelap. Saya turun dan rakamkan foto dari bawah pula.

   

take a break - breakfast
 

haa...barulah cantik sikit. Pelajar dan guru yang lalu pun berhenti nak lihat apa pula yang si amy buat. Empari Hong yang hantar isterinya juga berhenti, keluarkan kamera untuk rakamkan foto kenyalang ini. Pemandang an ini amat jarang dilihat. Cuma kamera Empari taklah secanggih kamera saya!! Cinonit je....

   

morning kiss?
 

Selepas itu dua ekor daripadanya terbang pergi. Kalau boleh saya nak tunggu lagi. Tapi kena awasi exam pula. Apa agaknya petanda yang dibawa oleh burung berempat ini?

  

nampak hebat apabila membuka sayapnya yang besar itu
 

Chung Hua akan mendapat tuah? 

Pssssttt .... kenyalang ... kalau kau nak buat sarang , kau pergi ke bumbung dewan tau. Nanti sekolah ini akan jadi tumpuan pelancong. Siapa nak tengok kau, kami charge RM 1. Boleh bisnes.

Flying safe!!!

 

datang lagi aaa!!!
 

Inilah burung paling cool pernah saya lihat di sekolah selain burung but-but di belakang dewan ini. Kata ibu saya kalau ada burung bersarang atau tinggal di sekitar pokok di rumah kita , itu tandanya rumah kita 'sejuk' - ada bawa rahmat.
 

   

rasanya kawasan sekolah dah jadi santuari burung. lebih baik burung daripada haiwan buas seperti gajah, harimau mahupun babi hutan datang lepak di sini!



Tags:

(psssstttt!!Ada pesanan untuk saya?)


> Go to Top
LiveJournal.com