?

Log in

No account? Create an account
SUKA ATAU TIDAK DIA HADIR JUGA - RIWAYAT AMYIR — LiveJournal

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> Profile

My guestbook

Links
Christine
Bevee
Jee Hao
Tun Mahathir
Amy 2nd blog

October 22nd, 2009


Previous Entry Share Next Entry
10:17 pm - SUKA ATAU TIDAK DIA HADIR JUGA
 

18 Oktober 2009   dua jam tiap malam

 

Peperiksaan. Soalan. Semakan. Penilaian. Hadiah. 

Semuanya berkaitan. Setiap kali nak exam terutama semakan, saya dihantui rasa bimbang. Mengapa? Teruskan membaca.

 

kecuali meja makan, semua meja yang saya ada, dipenuhi bahan bacaan.  saya longgokkan semua 
bahan rujukan di atas meja - macam tempat pelupusan saja
 

Sejak berpuluh tahun saya buat soalan sendiri. Maksud sendiri ialah 100 % daripada otak kreatif ini. Err .... jujurnya adalah lihat sikit sana sikit sini. Kemudian pindalah mana yang patut. Bagi mereka yang pernah membaca dan menjawab soalan yang saya buat pasti mereka tahu betapa seksanya nak jawab. Seperti kata Jen Hao ‘ soalan paling luarbiasa’ hinnga dia upload dalam blognya.

 

rujuk berpuluh-puluh rencana untuk mengetahui informasi terkini. tak cukup lagi saya google
 

Berbanding dengan kebanyakan guru ( nama dirahsiakan) lain, saya ambil jalan susah untuk bina soalan. Dah berpuluh tahun hadap benda yang sama masakan tak mampu nak gubal soalan sendiridalam ayat sendiri kan? kan? Jalan mudah ialah cut n paste soalan dalam buku rujukan peperiksaan yang berlambak di pasaran. Idea untuk bina soalan ini entah mengapa datang dalam keadaan saya suci. Bukan bersuci. Misalnya semasa mandi. Selalunya semasa solat. Dan tiada semasa duduk atas mangkuk tandas!

 

tak cukup dengan itu, akhbar juga jadi bahan rujukan
 

Jadi soalan yang dibina ada ‘roh saya ‘ didalamnya. Itulah sebab saya beri petua kepada mereka yang cuba menjawab soalan supaya sebut nama saya sebanyak 7 kali jika otak jadi beku. Itu password nya. Ketawa yaaa. Pasal itu kau dapat F9. Hahaha!!!

 

sisipan estidotmy menjadi rujukan utama untuk rencana sains. sesiapa yang selalu baca akhbar Utusan Malaysia tentu tak asing lagi dengan sisipan percuma tetapi kaya informasi ini
 

Sebab buat sendiri, dapatlah soalan itu disesuaikan dengan taraf keupayaan mereka yang nak jawab. Tak guna juga buat soalan canggih gila tapi tak laku. Dan rasa seronok buat soalan ialah semua orang cuba jawab soalan yang dibina. Betul atau tidak itu belakang kira.

 

dah siap , print. banyaknya barang atas printer saya .....
 

Sejak berzaman dulu, terasa kebebasan dalam mencipta dan melahirkan idea dalam bentuk soalan. Tambah menggembirakan ada antara soalan ini keluar dalam peperiksaa sebenar. Walaupun pasti bukan 100% persamaan namun masih dalam tema yang sama.

Cuma kali ini tumpuan pada tingkatan enam. Soalan tingkatan enam lebih seronok membuatnya. Semuanya berdasarkan perkara semasa dan berlandaskan fakta. Memandangkan bahan rujuka memang lebih daripada cukup, saya tiada masalah untuk membuat rujukan. Masalahnya ialah apabila maklumat terlalu banyak, terpaksalah buat pilihan. Dan pilihan inilah yang menyebabkan soalan tersangkut di komputer atau dalam kepala. Berjam malah berhari soalan sangkut.

Ayat apa nak buat. Perkataan apa nak pilih. Boleh ke kau jawab. Kau ada info ke tentang perkara ini. Bla ... bla... bla...

Dun wori ... itu masalah saya. Masalah awak ialah nak jawab.

Jika dua tiga tahun lalu, saya selalu ditahan di hospital setiap kali ada exam, maka tahun ini dan tahun mendatang, saya ambil langkah persediaan awal supaya tak diusung ke hospital awal pagi dalam kereta sahabat saya. 

Saya semak jawapan ketika saya rasa ada mood. Tak semak jawapan pada waktu malam - selepas jam 2200. Dan menghepikan diri dengan blog, fb serta ASTRO. Dan nampaknya calon seperti memahami masalah ini dengan menghantar kertas jawapan yang amat mudah dibaca, disemak dan dinilai seperti ini! TQ! TQ! TQ!

   

sedih ada, geram ada, gembirapun ada lihat skrip jawapan seperti ini. bukan semua orang jenis super atau perdana



Current Location: Malaysia, Miri
Current Mood: satisfiedsatisfied
Tags:

(psssstttt!!1 ulasan pembaca | syyyyyyhh!!Ada pesanan untuk saya?)

Comments:


From:(Anonymous)
Date:October 23rd, 2009 03:06 am (UTC)

salam

(Link)
cikgu Amir mana post hari keluarga Chung hua...HEHE... print gambaq anak saya semua yg ada cikgu amir ambik.. nanti saya bayaq....
FAIRUS..

> Go to Top
LiveJournal.com