?

Log in

No account? Create an account
RIWAYAT AMYIR — LiveJournal

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> Profile
> previous 10 entries
> next 10 entries
My guestbook

Links
Christine
Bevee
Jee Hao
Tun Mahathir
Amy 2nd blog

November 25th, 2009


10:06 am - DO OR DIE !




18 November 2009 0700 - 0745 Rabu



khas untuk calon SPM dan STPM sahaja. Juga bermakna cuti ( tak rasmi) bagi yang lain. kita enjoy holiday mereka menderita
memerah otak!


SPM dah datang. Hari inilah yang ditunggu sejak sekian lama. Dua tahun bertungkus lumus belajar ( Bagi yang sedar diri). Dua tahun diasak telinga dengan ajaran guru ( yang ada dalam kelas saja). Kini, sampailah masa untuk membuktikan keupayaan diri ( yang berupaya saja)



penanda kawasan larangan dipasang di sempadan blok D dan G - tugas guru baru semasa diorientasikan..

Sebelum ke bilik peperiksaan, calon dihimpunkan di dewan. Adalah sedikit nasihat terakhir.



'pastikan anda bawa slip pendaftaran, IC, pen, pensil dan may GOD bless you. alangkah baiknya ada doa penerang hati dibacakan. bolehlah saya AMINNNN !

Masih ada yang study last minute. Masuk ke apa yang mereka baca dalam minda. Masih ada yang tak yakin nak jawab soalan. Antara buku rujukan yang lihat ditatap dengan penuh fokus ialah SEJARAH! Walaupun paper pertama ialah
BM.

tahukah anda, otak mengambil masa 2 jam untuk proses maklumat? last minute study dalam tempoh 2 jam sebelum exam tidak membantu apa-apa. Hanya sekadar menambah keyakinan diri



tengok orang lain study kita pun nak study juga




yang telah bersedia, melangkah penuh yakin ke bilik peperiksaan. yang study ayam cuba berlagak cool! mereka yang dipotretkan di sini bakal score dengan cemerlangnya! Tunggu dan lihat mac nanti

Tinjauan dalam beberapa blog selepas itu, selepas tamat paper sejarah, 50% tekanan dah hilang. Uh! Hebat juga pengaruh sejarah dalam peperiksaan. Hanya untuk yang bercita-cita score A.



keprihatinan guru umpama ibu sendiri - tapi berapa ramai yang sedar?




eh! mana kau beli beg comel khas untuk SPM ni?


SELAMAT BERJAYA BAGI YANG BERSEDIA BERJUANG.

YANG TEWAS SEBELUM BERJUANG ..... WELCOME TO HELL hmmm GO TO HELL!!! wakakah!!

.P/S : Calon STPM jangan lupa sebut nama saya 7 kali kalau minda buntu ketika exam. Wakakah!!



Current Location: Masjid Tanah , Melaka
Current Mood: stressedstressed
Tags:

(psssstttt!!Ada pesanan untuk saya?)

November 24th, 2009


06:01 pm - PATAH TUMBUH HILANG BERGANTI




16 November 2009 1830 - 2200 Isnin






Majlis makan malam di Dynasty Hotel. Err ... tahun depan tak mahu tukar tempat lain ke? Jemu le menu sama tiap tahun.

Majlis ini diadakan sebagai menghargai warga guru dan staff sokongan Chung Hua yang telah bekerja keras sepanjang tahun. Banyak kejayaan besar dicapai pada tahun ini. Paling besar dan prestij ialah Anugerah Sekolah Cemerlang Kokurikulum peringkat kebangsaan.



hadiah cabutan bertuah ... malangnya tuah saya tak sampai malam itu

Majlis ini juga sebagai perpisahan kepada 12 orang guru yang akan meninggalkan chung hua untuk selamanya. 12 guru baru ( semenanjung) + 7 tempatan akan menggantikan tempat mereka. Itu yang dapat tukarlah. Yang memohon tapi tak dapat jauh lebih banyak lagi termasuklah tukang catat ini.



deko plastik - pembaziran yang mencemarkan persekitaran

Pada mulanya saya tak mahu bawa kamera. Biarlah orang lain yang ambil foto ketika majlis. Tapi tak jadi. Rasa macam something wrong somewhere kalau tiada flash memancar daripada kamera besar dalam majlis ini. Kalau orang lain tak hadir makan malam, mungkin tak sesiapa yang perasan. Tapi kalau saya tak ada ..... eh! mana fotographer . mengapa tak datang? Gaah!



berlonggok hadiah - yang mahal yang murah semua ada

Tak payahlah nak cover dari meja ke meja. Saya dah buat cara itu semasa jamuan hari guru yang lalu. Masih muka yang sama. Cuma pakaian untuk dinner lebih bergaya berbanding pakaian semasa bertugas. Rambut masing-masing .... peh! Haruman minyak wangi semerbak menguasai ruang dewan kecil ini.



saya patut bawa diffuser supaya cahaya lebih sekata

Tema pada malam ini ialah 1Malaysia. Memang semuanya menepati konsep. Pakailah apa-apapun. Kasual, santai, macam nak kahwin, baru balik solat maghrib, jalan di pasar , first dating ..... semua fesyen ada malam itu.



terjemahan 1 Malaysia mengikut persepsi masing-masing. cepatlah hidang makanan, kami lapar tahap cipan ni!

9 guru yang akan meninggalkan Chung Hua membuat ucapan terakhir mereka. Ada yang minta maaf, ucapkan terima kasih, menahan sendu-sedan, mencurahkan isi hati, buat joke semasa memberi ucapan.



azilah ke selangor, usna dan nafisah ke telang usan dan hamidah tak ingat dah pergi mana. bolehlah bersama suami dan anak yang dirindui tiap ketika

Antara mereka ada yang hanya berkhidmat selama 2 tahun sudah minta tukar kerana kes isteri di selatan, suami di utara. Cuba bayangkan bagaimana si isteri yang baru bersalin terpaksa menjaga anak seorang diri selama 3 bulan tanpa suami di sisi. Sedih aaaa. Atau suami yang baru dikahwini dua tiga bulan lalu berada di Kelantan, isteri di sini. Ahhhh tak tahan menanggung rindu terutama malam! hehehe....



bagi dua foto kerana dia orang lama. selamat tinggal andik aka andy dalam kalangan pelajar

Yang paling lama ialah Andik. 20 tahun di sini. Lebih lama daripada saya. Dia akan pulang ke kampung halamannya di Johor ( mana daerah ya). Rasaya elok juga Menteri Pelajaran yang juga orang Johor, TPM lagi, panggilah orang-orang lama ini berkhidmat di tempat sendiri. Lama tinggal tempat orang tapi statik saja pun tak guna juga. Nak juga cari angin baru.




suhaimi dan isteri ke Selangor ( kuala selangor), hakimah pulang ke pangkuan suami di kelantan, Wee bertemu selula ibunya di Sabah dan Wan Hayati .... somewhere

Hmmm .... kalau pegawai pendidikan Melaka panggil saya pulang ... bagaimana ya nanti?



guru baru sampai minggu lalu dah dapat lucky draw..... amy habukpun tiada!

Sambil makan sambil diadakan cabutan bertuah. Saya tak rasa bertuah sejak lebih 12 tahun lalu. Kali akhir dapat hadiah seperti ini ketika makan malam diadakan di Gloria Hotel. Peh! zaman bila tu? Ha... masa itu Cikgu Wan Salim jadi guru disiplin. Masih saya simpan jam dinding ( dah matipun) cabutan bertuah itu.



en robert dapat tuala lap peluh kalau aircond pejabat rosak. haniken dengan bakul sampah, simpan dalam kereta




hmmm alahai senduk kecil milik maulana juga akhirnya




voon dengan bekas isi buku dan siapa pula dapat 1st prize bantal besar ini.

Ada 40 lebih hadiah cabutan bertuah. Satupun saya tak dapat! Jangan kata bantal (1st prize) , tuala kecilpun tak dapat. Memang tak bertuah sungguh. hahaha....

Bagi memanaskan acara Zakinah dan konconya merancang satu acara yang membuatkan saya angkat kaki semasa sesi pengundian . Persembahan berpasangan. Pasangan dipadankan mengikut warna baju. Kalau pakai kuning,pasanganpun kuning juga. Ramai merah malam itu.





mengepak macam kupu-kupu dalam lagu lagenda kupu-kupu. dalam video tak nampakpun kupu-kupunya




penjual kopi kuat jenama Kak Fatimah sedang buat eksperimen kepada pembelinya - nenek tua bongkok tiga

Haaa.... larilah dulu. Andik, Noriana, Zainudin, dan dua tiga orang lain keluar dan duduk di luar. Kah kah... takut dan malu kalau dapat pasangan yang .... . Kalau saya dipasangkan dengan Anna, sanggup saya. Tapi malangnya ( untung?) Anna mendapat pasangan Mahathir. Boyfriend kau tak marah ke Anna? Tapi aku jeles tau? Hahaha.....



aku jelesssssss .... tak tahulah apa benda si anna ini buat. lompat sana sini macam kena ectasy!
satu lagi foto tak sesuai untuk tatapan umum. for my eyes only

Nah inilah pasangan mee segera yang dikenakan oleh Zakinah dan konconya. Persembahan terbaik dapat baucer lunch dan dinner untuk dua orang.



learn mandarin with me




kenangan indah ketika bersama. gaya haniken itu boleh dilihat dalam post sebelum ini. kau dengan mak( pn nora) kau
ya haniken




sketsa paling boring .... buat drama berdasarkan lirik lagu mandarin yang penari baju merah banyak tak faham.
boooooo !!!!




dream ...dream.. dreammmm.dream on babe...




iklan pencuci pinggan aziah




teknik memikat amoi daripada bro Bob. pasangan ini dipadankan pada saat akhir




model terbaru Nokia N 99






mengejar bayangan sejuta wajah Camelia. Phang patut fikirkan satu slot khas untuk Fakarudin dalam konsert sekolah 2010. tiket pasti sold out tiga malam berturt-turut!




ini bukan magic show tapi langkah keselamatan dalam pesawat Air Asia. beg kamera saya jadi sasaran




pramugara air asia dan penjual kopi kuat Kak Fatimah mendapat tempat pertama dan kedua. hadianya baucer lunch dan dinner di dynasty hotel. Hmm makan lagi!

Sebelum majlis menutup tirai, ada penyampaian plak kepada guru yang akan meninggalkan chung hua. Selamat bertugas di tempat baru yang cikgu. Harap tiada yang memohon datang ke sini semula atau tak jadi pulang ( macam kes kakak seorang itu tahun lalu).



tiada dalam foto ialah rita nge ... bila-bila masa akan dapat baby pertama

Agaknya permohonan saya untuk transfer lulus ke nanti?

Bagaimana pula dengan buah hati pengarang jantung, girlfriend, orang itu ... ah sukarnya membuat keputusan. Ada sesiapa nak bantu?

Terkini : dalam staff meeting terakhir pada 21 November, Zainudin sah dapat bertukar ke st thomas Kuching. Baru dua tahun dah dpat tukar. Ikut isteri di sana. Memandangkan tiada foto dia terima hadiah saya gantikan dengan foto sensasi ini...



dapat tukar ke tidak.. dapat ke tidak ... zzzz!!



Current Location: Masjid Tanah , Melaka
Current Mood: relaxedrelaxed
Tags:

(psssstttt!!Ada pesanan untuk saya?)

November 22nd, 2009


09:46 am - SUPERMODEL ME



16 November 2009 1500 - 1630 Isnin





eh .. bahasa apa itu?


Secara tak rasmi hari ini adalah hari terakhir persekolahan bagi pelajar. Yang di tingkatan 3 lama dah cuti. Pelajar yang nak ambil SPM dan STPM dari minggu lalu sudah study leave. Rabu ini bermulalah peperangan mereka selama 3 minggu. Tinggallah beberapa kerat dari peralihan, tingkatan 1 , 2 dan 4. Itupun jumlah kedatangan memanglah merosot. Rasa macam pusat tuisyen pula.

Bagaimana nak menarik perhatian pelajar datang sekolah menjelang cuti?Itu bukan fokus catatan hari ini.



huuu .. haniken, kalau model cantik sampai bengkok badan cari angle yang bagus! haha...

Saya fikir dapatlah rest petang ini. Charge bateri kamera dan flash untuk majlis makan malam penutup 2009. Pagi tadi ada pula sesi fotografi dengan 4S5 . Tentu bateri dah low.

Tak dapat pula rehat. SL minta saya ambil foto satu lagi aktiviti BCCC yang dianjurkan pelajar 1A. Pertunjukkan fesyen.



show mini, penontonnya mini juga

Pertunjukkan fesyen dibuat di dewan. Ada tiket utuk menyaksikannya. Kalau di buat pada waktu persekolahan biasa tentu hebat sambutannya. Yang ini dibuat pada waktu petang hari akhir ( tak rasmi) persekolahan. Mungkin modelnya malu dengan response yang bakal mereka terima... agaknyalah.

Fesyen petang ini ditaja pelajar sendiri. Dari baju, aksesori, muzik, mekap, koreografer, konsep, catwalk bla.. bla... . Ada fesyen tradisional Cina, India, Sukan, Ada juga tarian dan taridrama. Mari kita lihat fesyen show mini ini.



tarian ... apa namanya ni tanggo agaknya




drama lagu berdasarkan lagu Michael Jackson ...All I wanna say is that They don't really care about us All I wanna say is that they dont't really care about us .... tahu sajalah lagi si Mikel ini susah nak tangkap liriknya




fesyen Melayu ... model sedang bersalam dengan Abby. miss u Abby..




pakaian tradisi Cina . yang pakai baju merah itu memang ada gaya model




opss tanggal pula kasut ini. mesti kasut pinjam . hahaha....




yang baju putih itu memang mirip pelakon filem Hindi




fesyen sukan tenis, badminton dan golf. Err ada ke pemain golf bawa club macam cangkul?




susahnya nak ambil foto mereka kerana catwalk macam cheetahwalk. lajuuuu!!! saya tunggu di kanan mereka belok kiri, saya tunggu kiri mereka pusing belakang. Jadi mangsa gelak saja.... hahaha...




barisan model yang mengambil bahagian pada petang itu




persembahan orkestra Cina ... lagilah mengantuk saya dibuatnya.


Habis saja acara ini, terus balik ke rumah. Charge bateri. Tidur sebentar. Dua jam itu sebentar ke. Bangun tepat jam 1800.

Sambung lagi untuk annual dinner pula.





Current Location: Malaysia,miri
Current Mood: sleepysleepy
Tags:

(psssstttt!!Ada pesanan untuk saya?)

November 21st, 2009


09:56 am - JANGAN PISAHKAN KAMI


16 November 2009 0900 Isnin





dua background di gunakan. Dalam perancangan untuk tambah lagi 3

Sesi fotografi. Sesi ini atas saranan Adeline Pui untuk rakan-rakan di 4S5. Katanya tahun depan mereka mungkin tak sama kelas lagi. Memang ada pertukaran kelas setiap kali tamat peperiksaan semester. Mana yang cemerlang akan ditempat kan di kelas gemilang. Yang biasa-biasa akan kekal bersama teman di kelas lama.

Walaupun masih satu sekolah dan boleh bertemu tapi ikatan erat yang telah terjalin sejak sekian lama sukar untuk dipisahkan. Perasaan seronok kerana dapat bersama teman di kelas yang sama, duduk bersebelahan, satu kepala pula.... semua orang mengalaminya semasa sekolah dulu.

Di kelas baru mereka terpaksa menyesuaikan diri dengan ‘persekitaran’ baru. Walaupun kelas baru hanya sebelah kelas lama! Ya... saya memang faham perasaan mereka.

Saya angkut peralatan fotografi ke dewan. background, studio flash, kabel, stand. Tak lupa, kamera.



jika cahaya cukup ... foto pun cantik


Masalah utama ambil foto di dewan ialah angle dan cahaya. Dalam dewan agak gelap. Di luar cahaya matahari begitu kuat. Ke arah manapun saya letakkan background, cahaya luar mencuri masuk - enter frame- dari sudut kiri atau kanan. Jadilah foto macam ini. Memang tak puas hati.


nampak tak cahaya silau yang mencuri masuk pada bahagian kiri dan kanan foto? background 9' tak sesuai untuk group seramai ini

4S5 ada 35 orang. Untuk letakkan mereka sebaris di depan background sepanjang 20’ memang mustahil. Penyelesaian - formasi diamond. Memanglah susah nak susun mereka. Selalunya ambil foto sebaris. Kali ini ada 5 baris pula.



aksi bebas diketuai Ing King (depan) dengan saiz XXL hingga Poh Chingpun hilang di belakangnya . saya suka foto blur akhir. nampak macam hantu naik ke langit!

Saya gunakan tangga untuk sesi fotografi ini supaya 35 orang itu dapat dimasukkan ke dalam frame. Memang dah lama nak gunakan teknik ini. Cuma peralatan lampu masih tak cukup untuk menerangi group seramai ini. Apabila studio light dah ada nanti, selesailah masalah itu. Itu tahun depanlah. Berapa ribu aa harganya?



gaya serius macam agen sulit . cahaya cerah dari luar menyebabkan ada bayangan stand pada background. wah! mereka memang hebat bergaya depan kamera!


Jika ramai lagi, carilah tangga paling panjang yang disimpan En Tuah untuk digunakan. Berdirilah saya nunn 20’ atas sana. Rasa macam jurufoto National Geographic pula. Jangan ingat jadi jurufoto hanya cukup dengan satu kamera saja. Banyak lagi aksesori diperlukan supaya foto dihasilkan menarik.



adeline Pui ada gaya jadi pilot atau CSI

Terima kasih 4S5. Terima kasih juga kepada Adeline Pui dan rakan yang membantu memasang peralatan fotografi. Juga kepada Cikgu Fakarudin - guru kelas. Semua foto ini telah diupload di Facebook untuk mereka tag.



ALIEN !



Current Location: Malaysia, Miri
Current Mood: creativecreative
Tags:

(psssstttt!!Ada pesanan untuk saya?)

November 19th, 2009


06:10 pm - BINTANG TAK BERGELAR



14 November 2009 0700 - 1100 Sabtu



salah seorang pembaca blog ini ( ada dalam foto ) kata ' dia kena scroll jauh ke bawah sebelum jumpa muka dia dalam foto.. nah! saya letak atas sekali... puas hati eh?

Ha... hari ini baru grand. Pengerusi sekolah Tan Sri Ting dan Tan Sri Chai datang untuk memeriahkan majlis penyampaian hadiah. Untuk hari ini anugerah bertaraf bintang akan diberi.



pelajar dan guru mula memenuhi dewan sejak awal pagi




daftar dulu kemudian duduk diam-diam. jangan balik awal kerana ini majlis untuk awak




berbunyi saja gendang , mereka di dewan dah bersedia... eh! biar sajalah angpau itu Tan Sri. pura-pura tak nampak boleh saya sapu nanti.

Macam biasa kedatangan mereka berdua disambut oleh paluan gendang tarian singa.




lama tak nampak Mdm Voon - sedang disemat rozet oleh Piggy




tolong aaa .. jangan buat cerita Tan Sri Chai tak mahu pandang Emily Chin semasa bersalam. saya hanya miss micro second untuk rakam senyuman panjang mereka berdua bersalaman. Chat sekejap dengan pengawas sekolah

Kemudian memeriksa barisan kehormatan pasukan beruniform, menyaksikan persembahan brassband. Wah.. ada konduktor baru ( apa gelaran dia yang sebenar?) menggantikan Ga Li. Perempuan juga. Tapi saya lebih suka penampilan Ga Li. Dia tinggi dan cantik!! Haha....



diiringi Lt Amri, Tan Sri Ting diperkenalkan dengan komandan perbarisan





saya harap diapun sehebat Ga Li dalam brassband dan akademik




persembahan hebat daripada team gendang. perasan tak garisan retakan pada simen gelanggang itu? itulah bahana paluan berpuluh biji gendang




haa... baru nampak Raja Anwar.. mana dia pergi ya




kalau semalam Anna berbaju merah, hari inipun baju merah juga. Kau beli baju daripada Redmummy ke Anna
oh ya.. wong pun cantik berbaju merah - itu kebaya nyonya kan?

Ini sambutan di dewan. Salam sana salam sini. Kali ini Tan Sri Ting agak terlupa nak bersalaman dengan Suhaimi. Selalu saya nampak dia salam dan chat dengan abang janggut kita ini. Dan saya tunggu aksi itu tiap kali majlis seperti ini berlangsung. Tiada pula. Agaknya kalau dia tahu Suhaimi tak lagi bertugas di Chung Hua tahun depan, mahu dia ajak Suhaimi minum teh!



bersalaman dengan guru dan ibu bapa

Nampak tak kerusi baru itu?. Nampak mewah dan mahal. Berapa ya kosnya? Tak hairanlah mengapa kerusi itu jadi sasaran pelajar untuk bergambar kenangan.



sofa lama kalau nak jual, saya mahu beli - kalau murah le

Sebelum acara bermula, mari kita merayau dalam dewan ini. Lihat apa yang ada.. JOM!



97% dewan dipenuhi guru dan pelajar



punyalah pemalu Yeo Yun.. tunduk sampai mencecah lantai. Kalau score A, saya berikan hadiah. dapat PA, B pun saya beri sesuatu. Nampak pensil panjang semeter yang mereka pegang? : hadiah daripada Azmira




potong kek dan cemolot! no komen ..... err kek itu memang sedap




ucapan perasmian

Sebagai pembuka acara, tarian selamat datang dipersembahkan. Apa nama tarian ini Jimny?

Dan majlis penyampaian hadiah pun bermula....



group photo penerima Anugerah Bintang Akademik, Bintang Perkhidmatan, Bintang Sukan, Bintang Kokurikulum,
Bintang Terbilang Akademik dan Bintang Terbilang Perkhidmatan




Adeline Chua dan Aw , penerima bintang terbilang akademik. saingan mereka Eunice tewas kali ini. next year tewaskan Aw pula, Adeline! yeah...




warga U6 yang menerima bintang-bintang dan anugerah pengetua




Ignatius Phang penerima anugerah pengetua. cuba bersungguh-sungguh STPM kali ini kalau tidak 'orang' itu dikebas orang lain di IPTA! hahaha....

Dipertengahan majlis Tan Sri Ting dan Tan Sri Chai terpaksa beredar awal. Ada urusan penting. Lagipun majlis ini tak tahu jam berapa berakhir. Beliau beredar . Majlis diteruskan lagi.

Christine Wong , student harapan sekolah turun naik untuk menerima sijil, pingat, bintang. Ha... banyak foto kau Christine. Kalah Qi Min dulu ketika di U6. Kalau Christine Wong tak score straight A, tak tahulah saya.



secara keseluruhan 5 anugerah berada dalam pelukan Christine Wong - Terbilang Akademik, Terbilang Perkhidmatan,Terbilang Kokurikulum, Terulung Keseluruhan dan Principal's Award ( Akademik). Pn Sim bawalah dia melancong kalau dapat straight A.. pergi New Zealand ke, Taiwan, Hong Kong atau Timor Leste sebagai hadiah. Tahniah Christine .... updated blog yang berdebu itu nanti ya..



chiew choon man dilambung rakan-rakan

Dah habis pun. Seperti tahun-tahun lalu, saya heret U6 untuk mengabadikan kenangan dengan latar belakang pentas . Lepas kami bergambar, ramai pula orang lain turut bergambar sama. Biasalah kan, yang berani gila buat benda-benda luarbiasa ini, si amy seorang saja.

Nah ... lihatlah aksi paparazi ketika mengabadikan kenangan akhir mereka sebagai pelajar SMK Chung Hua.



mengabadikan kenangan bersama teman tercinta ... guru juga

Akhir sekali terima kasih kepada jabatan resepsi yang tak henti-henti usung dulang berisi bintang dan piala. Tugas anda memang nampak macam mudah. Ambil piala. Simpan atas dulang. Angkat. Jalan depan VIP. Senyummmm. Dulang kosong. Ambil lagi piala.




Senangkan?. Tidakkkkk!! Tugas belakang tabir bermula berminggu sebelum acara sebenar bermula. Ketika pelajar lain dah sampai rumah, mereka masih di sekolah buat pelbagai persiapan. Yang itu orang lain tak nampak. Tapi saya nampak. Saya tahu. Untuk itu, terima kasih banyak-banyak. Nanti saya carikan ‘benda’ yang Piggy pesan.

Tak lupa juga kepada mereka di bilik masakan. Makanan yang sedap anda makan itu, merekalah yang masak. Terima kasih kepada Zakinah dan para pembantunya.



petugas belakang tabir yang memastikan tetamu tidak kehausan dan kelaparan




sambil menikmati juadah jangan lupa terima kasih kepada chefnya. dah la free jangan komen.

Jam 1100 saya ke Bintang Plaza. Ha sempat tonton 2012 jam 1145. Dah balik kampung nanti memang tiada peluang nak tonton cinema. Jauhhhh aaa bandar Melaka dari kampung saya. 45 km.

Opsss saya nyaris terlupa pasal MC kali ini. sori aaa ... simpan last sekali



Maulana dah dapat pasangan pengacara baru - suzie

Pssstt: post ini disiapkan pada hari akhir persekolahan, jumaat. sekolah sunyi daripada pelajar kecuali yang sedang ambil SPM. Cuti dah mula.... yeah yeah..




Current Location: Malaysia, Miri
Current Mood: relaxedrelaxed

(psssstttt!!Ada pesanan untuk saya?)

November 18th, 2009


09:14 am - KAMI DIHARGAI




13 November 2009 0700 - 0930 Jumaat




VIP kali ini Mr Chai


FYI: Post ini lama tertangguh kerana rithme tidur saya terganggu. Banyak pula ‘gangguan’ pada sebelah petang dan malam. Akibatnya sebelum jam 2100 mata dah kuyu. Layan mata lah jawabnya.



Penyampaian sijil penghargaan dan anugerah bintang diadakan dalam dua sesi. Ada beribu sijil, pingat, bintang dan piala nak di beri. Buatlah dalam dua sesi.



tetamu kehormat memberi tumpuan kepada acara di pentas - hmmm menarik kan?

Apa ya nak tulis tentang penyampaian hadiah yang nampak biasa-biasa kali ini. Kalau tahun lalu lebih grand kerana Pengarah Pelajaran Sarawak yang datang. Atau tahun-tahun lalu dan lalu majlis dibuat di Holiday Inn - depan chung hua saja.

Kebanyakan foto tentang U6 sebagai dedikasi. Foto lain ada dalam facebook. Ah ... saya jadi selektif fotographer



amy show off duit koperasi macam duit dia! ... haha.. ramai student lain jeles mengapa U6 shj dapat duit..

Pelajar mungkin dah biasa dengan pemberian angpau oleh Tan Sri Ting kepada mereka yang berjaya. Hmm... saya pun boleh buat juga. Kali ini saya memberi sumbangan kepada pelajar U6. Tak percaya? Hehe... Kalau Tan Sri mampu memberi RM 100 dan RM 200, sayapun mampu memberi sumbangan walaupun sekadar RM 2!



buah pokok ini yang menjadi daya tarikan hornbil 'menetap' di chung hua

Ketika majlis berlangsung, mata saya ( dah macam lens pula) mengesan sesuatu bergerak-gerak di atas pokok di tepi pagar dewan. Daripada gerak dahan dan daun rimbun itu, gerak hati menyatakan “ Kenyalang!. Dan andaian itu tepat.


Hmmm ... perlawaan saya supaya Kenyalang 4 ekor ini duduk di dewan dah jadi kenyataan. Untuk beberapa lama tumpuan pelajar yang sedang duduk untuk menerima hadiah tertumpu kepada gelagat burung besar 4 ekor ini.



siibu memarahi anaknya yang malas cari makan




nampak hebat ketika membelah udara .... kekesalan saya cuma tak bersedia dengan kehadiran kenyalang. setting kamera pada standard quality dengan resolution tahap kb bukannya mb. setting untuk majlis hari ini.

Lihatlah foto yang dirakamkan sepanjang majlis berlangsung.



unit khas resepsi .... mana paling cantik dan menarik( baju ). saya suka merah/hitam! hahaha...




yang didepan saja . yang belakang sori yea. Majlis penyampaian hadiah terakhir bagi Suhaimi dan Andik (foto kiri)





barisan penerima sijil dan hadiah penghargaan .. ramainya




geng bertiga ini beri pose istimewa seperti dijanjikan



mis u all ... harap semua ke IPTA tahun depan termasuk Karen Kho Yap Bing! ops.. Piggy enter frame






barisan penerima sijil penghargaan



Lai shing yee , pelajar harapan 2010 dan Jong Pei Yieng, 2009. Kalau ada yang nak score 4A, merekalah orangnya





foto yang sopan saja untuk tatapan umum .... yang nampak pusat , saya simpan. ngeh! ngeh!




tarian Hindi yang rancak

esok sambung lagi majlis ini



Current Mood: boredbored

(psssstttt!!Ada pesanan untuk saya?)

November 15th, 2009


08:51 pm - DI SINI TIADA JUAL DADA(H)!



12 November 2009 1120 - 1230 Khamis




transformasi seperti kamar pengantin baru berlaku hanya dalam semalam. hebat!

Malam sebelumnya saya terima mesej daripada salah seorang guru kaunseling yang malu memperkenalkan diri dalam post comment blog ini. Dari gaya bahasanya saya fikir sipemalu itu mungkin Jimny atau mungkin Anna atau tak mungkin Raja Anwar dan ada kemungkinan Wong CK. Katanya kalau saya dah habis modal nak tulis pasal Pasca PMR bolehlah tulis pasal lorong anti dadah.




cahaya merah romantik memberi imej cool ruang ini




bukan sebahagian daripada bahan pameran di lorong ini

Ha.... kan saya dah cakap ( tulis) sebelum ini, unit kaunseling memang ada buat projek rahsia. Berbeza dengan projek mega lain yang ada notis kuning, minta guru buat dokumentasi , ada sambutan meriah di bilik VIP, kaunselorpun sibuk dengan persiapan sambutan. Kedatangan panel penilai untuk pertandingan lorong antidadah peringkat sekolah sepi tanpa tingkah gendang dan perbarisan . Senyappppp saja.



jangan lupa pandang atas untuk menyelami maksud tersirat




rokok terbesar dan terpanjang di Malaysia mungkin dunia. sebatang cukup menampung gian setahun

Hanya mereka inilah yang tahu dan terlibat sama. Sejak pagi mereka dah bersiap. Lorong antidadah dah jadi macam laluan ke kamar pengantin. Ada umbaian hijau di lelangit lorong ini dan ‘gerbang’ di koridor informasi.



lihatlah seperti di taman Puteri Gunung Ledang dengan pasu bunga berskirt dan berblanket sementara lelangit pula berkelambu hijau. kau punya kamar beradu tentu cantik berseri macam ini kan Anna, kan ...kan..

Err ..... maklumat antidadah pun termasuk dalam informasikan? Kan?

Macam ‘maklumat’ tambahan ada di sini. Yang paling hebat ialah ‘mayat’ penagih dadah. Kau langgar dia ya Anna? Sampai hati kau . Dah lah langgar mati mayat hidup ini. Kemudian display pula depan pintu makmal!



CSI Chung Hua : Anna sedang membuat pemeriksaan terhadap mayat hidup yang entah dari mana datangnya.



HAHAHA!!!

Saksikan liputan semasa panel penilai datang pada hari itu.



WAH KAGUMNYA AKU! mungkin itulah yang dikatakan en anthony ( baju biru) kepada anna, wong dan jimny ketika melihat 'wallpaper' antidadah




en zuraimie dan en anthony dari jabatan pendidikan miri




presiden dan pengerusi ( betul ke jawatan ini) sedang menyampaikan penerangan. gaya mereka seperti menyertai pertandingan debate ala parlimen. ada markah ooo 'lisan' ini.




'KAMI BERIKRAR AKAN MENJAUHI DADAH ..... ' bacaan ikrar daripada AJK SLAD. gaya peluk tubuh membayangkan betapa seriusnya wanita itu fokus kepada ikrar yang dibacakan !


sesi lawat lihat informasi yang terdapat pada lorong anti dadah. lihat bukan sebarang lihat ... kita mungkin dapat satu lagi anugerah/hadiah besar hasil usaha unit kaunseling. jadi jangan gatal tangan 'mencemarkan' tempat ini dengan dekorasi yang bukan-bukan. OK?




oh ya.. tiada dalam foto ialah Raja Anwar. apa agaknya yang menarik perhatian en anthony pada poster itu.

Kalau usaha ini mencapai kejayaan, orang yang tak berkenaan dan tak nampak batang hidung semasa unit SLAD dan gurunya berhempas pulas melengkapkan lorong antidadah, jangan pula berlagak seperti ‘lembu punya susu, sapi yang dapat nama’

Pn Bhelv meramalkan unit kaunseling dan SLAD pasti menang punya!!

Diharapkan paparan maklumat dan grafik disepanjang lorong 50 kaki ini dapat menghindari pelajar daripada jadi macam manusia ( err ... itu patung kan) di bawah ini.



bangkai bernyawa yang banyak terdapat di lorong hitam 'kami tak hisap dadah. kami telan pil ( ectasy)'
'samalah tu ngong!


JAUHI DADAH SEPERTI JAUHI DEDAH!



Current Location: Malaysia, miri
Current Mood: relievedrelieved

(psssstttt!!1 ulasan pembaca | syyyyyyhh!!Ada pesanan untuk saya?)

07:42 pm - SEBALIK TABIR




12 November 2009 1330 - 1700 Khamis




tiada dalam foto - Pn Sulan yang menentukan pentas dan backdrop secantik yang anda lihat pada hari itu

Seminggu lagi sebelum sesi persekolahan 2009 melabuhkan tirai. Ahhh nikmatnya tak terkata. Entah mengapa saya tak rasa sedih dan terharu nak berpisah dengan form 5 tahun ini. Malah tak rasa perlu nak jumpa mereka, bersalaman, ambil foto dan mengucapkan kata semangat. Malah terasa amat lega nak berpisah dengan mereka. Sesiapa yang mengenali 5A4 tentu arif dengan maksud saya.


jabatan resepsi menggulung sijil - merekalah paling sibuk di belakang tabir. tanpa mereka penerima anugerah akan pulang dengan tangan kosong. tanpa mereka pentas nampak suram dan lesu

Tapi tahun lalu amat berbeza. Tahun ini juga saya tidak buat apa-apa jamuan untuk tingkatan 5 seperti yang selalu saya adakan sejak 5/6 tahun lalu. Ya... saya satu-satunya insan yang ada buat jamuan untuk student sebagai menghargai mereka. Tradisi yang diwarisi semasa di sekolah menengah lama saya dulu. Masih ada lagikah tradisi itu kini? Setiap hujung tahun pelajar tingkatan lima dan enam akan buat jamuan perpisahan untuk guru mereka. Dan ambil foto kenangan. Nostalgia sungguh.



penerima sijil dan anugerah kecemerlangan yang hadiri ada petang itu mendengar taklimat

Petang ini diadakan raptai penyampaian hadiah. Ada dua sesi . Satu untuk sesi Jumaat dan satu lagi sesi Sabtu. Berbanding dengan tahun lalu, raptai kali ini lebih lancar, cepat dan menepati masa. Mungkin AJK belajar daripada pengalaman tahun lalu - protokol diubah beberapa kali pada saat akhir hingga jemu pelajar dan guru menunggu.



nah! ambil kau. pancaran flash dari tengah dewan cukup kuat untuk menerangi setiap pelusuk dewan walaupun dengan kuasa tahap 1.2 saja. tapi saya tak sedar bateri transmiter nyawa-nyawa ayam...

Saya ambil kesempatan menguji studio flash dalam raptai ini. Daripada terperam dalam kotak berbulan-bulan, baik saya pakai. Nah ! Kau silau mata sesiapa di pentas apabila flash 600 watt memancar. Baru clear foto walaupun diambil dari jarak jauh. Lihat photo test berikut...





Emcee menunjukkan cara terbaik/tersopan menerima sijil daripada VIP - tunduk, jalan 7 langkah, senyum, tangan kiri ambil sijil, tangan kanan salam dan cari kamera (jurufoto), klik! dan berdiri di belakang ...




kerjasama dan perbincangan untuk menjamin kelancaran majlis besar pada esok hari




raptai persembahan pentas




nyanyian lagu kebesaran diiringi brassband dan koir sekolah

Antara paling sibuk menyediakan persiapan penyampaian hadiah ialah ‘adik’ saya, Piggy. Ya , saya ada dua adik di sekolah ini. Perempuan. Tak tahulah saya berapa kilometer adik saya ini berjalan keluar masuk dewan. Entah apa yang dibuatnya. Saya yang melihatnya pun rasa letih. Dari mula saya sampai pada jam 1400 hinggalah saya balik pada 1615, Piggy masih belum duduk-duduk lagi.



bilalah nak berhenti berjalan tu?

Malam nanti suruh Bevee urut kaki Piggy, OK?



http://www.emocutez.com http://www.emocutez.com




Current Location: Malaysia, Miri
Current Mood: relaxedrelaxed

(psssstttt!!Ada pesanan untuk saya?)

November 14th, 2009


08:56 pm - ALOOO!! CAN YOU HEAR ME?




4 November 2009 1500 - 1740 Rabu

Petang ini satu persidangan video antarabangsa melalui Skype di adakan antara 4 sekolah yang terlibat dalam program BCCC . SMB Chung Hua dan SMK Baru di Miri, sekolah apa tah di Chieng Mai, Thailand dan Burlegh College dan Garendon High School, Loughborough, kedua-duanya di Leicestershire nuuun England sana.




sidang akhbar

Dah capai tahap antarabangsa rupanya Chung Hua ... Hebatnya.

Dengan mata luyu dan kuyu saya hadiri juga sidang media ini. Dah janji dengan Sii Ling untuk buat liputan. Ikutkan jadual, sidang video akan tamat pada jam 1900. Wat! Itu dah lepas maghrib... Sori aaa. Benda lain saya boleh tangguh. Solat yang wajib , minta maaf saja.



wartawan tempatan buat liputan termasuk dari TV10 ( video cam)

Masa yang panjang memang tak dapat dielakkan kerana lokasi geografi yang berbeza. Eh... nasib BCCC. Diandaikan ada program CCCC ( Canada) dan USCCC ( Amerika), bermalamlah kita orang di sekolah!.

Sidang akhbar diadakan untuk mewar-warkan program ini. Lepas sidang akhbar sesi bergambar. Biasalah ini.



terselit antara pakaian warna-warni ini adalah baju melayu dan baju kurung

Nampak tak pakaian student yang macam nak buat konsert sekolah atau nak sambut Tahun Baru Cina? Tema sidang video kali ini ialah tentang culture. Syukur juga mereka pilih sambutan perayaan Tahun Baru Cina. Ada banyak benda warna-warni nak ditunjukkan. Apatah lagi 99% yang terlibat adalah pelajar Cina. Kalau buat tema sambutan Hari Raya, tentu Sii Ling suruh saya pakai baju melayu dengan kain samping!



memang kalerful


Dan bagaimana nak gambarkan/ceritakan tentang elemen terpenting Hari Raya iaitu puasa kalau sendiri tak tahu tentang tujuan puasa yang sebenar? Hari Raya bukan sekadar nak tayang baju baru dan makan-makan.



Haniken dan Liew tak senang duduk untuk mengatasi masalah 'line' yang kerap off line. "Alooooo, kalau dengar jawablah, tak dengar taip saja mesej.... Alooooo!!!

Di bilik komputer pakar teknikal Haniken dan Liew Sai Poh berhempas pulas sejak pagi lagi menyiapkan talian komputer. Cucuk sana, klik sini, delete itu , on itu, off ana dan anu..

Ingatkan semuanya berjalan lancar. Wartawan juga mungkin berharap seperti ini. Namun kuasa internet bukan Chung Hua yang kawal, TM yang punya. Faham-faham sajalah talian streamyx .



semua orang dah siap nak lihat video conference tapi line yang kelabu asap mengecewakan kami semua, termasuklah wartawan. Err... boleh minta pasang satelit disc 3 meter tak?

Ada imej, tiada suara. Ada suara , imej kaku. Chieng Mai bercakap, Chung Hua tertanya. Bersilat Haniken cuba mengatasi keadaan. Gagal juga. Wartawan pun nampaknya tak boleh nak tunggu lama. Mereka pun ada dateline. Mereka terpaksa pergi. Kalau nak tunggu sidang video sebenar tak tahu jam berapa.

Dan lihatlah foto semasa sidang video yang diadakan. Ayat paling kerap saya dengar ialah “ Can you hear me?”



audio tak bagus tapi teks masih berfungsi. Hmm jadilah Skype sms pada petang itu


JALUR GEMILANG dan sarung ketupat gergasi di Chiangmai?. salah satu tradisi Long Kratong ialah 'belon' udara panas mini yang dilepaskan ke angkasa. perhatikan bendera malaysia dan thailand pada 'belon' itu ( mungkin bendera chung hua pun ada juga) . Sampai sekarang belon itu belum sampai ke sini lagi. sesat entah ke mana

part paling best ... amoi cantik menari tarian tradisional yang tak tahu apa namanya. kalaulah line bagus tentu seronok menikmati persembahan khas mereka sempena BCCC ini. sayang sungguh! Bagaimana kalau konsert 2010 ada tarian begini dan minta winnie dan shi ming pakai costume itu . Wah!!! gempak.. gempak !! hahaha!!

perasaan malu masih menebal ketika skype dengan rakan di luar negara. soalan yang ditanya terlalu mudah. bagaimana agaknya kalau mereka dipertemu secara live? tentu meriah . banyak belanja juga. lupa pula saya nak beri alamat blog ini. tak faham BM? tak apa... lihat foto saja


dua guru, dua sekolah, dua negara bertemu di skype.... seorang jurufoto ( amy)






tapi apabila line agak bagus .... semua berpusu-pusu nak dengar dan lihat rakan antarabangsa mereka. baru terasa keseronokan skype. kau buat apa adila. nak skype dengan kakak di St Mary?

Jam dah menunjukkan 1740 , kami masih chat dengan Leicestershire. Mereka baru bangun pagi, Itu yang nampak mengantuk saja. Saya tak mampu tunggu hingga majlis penyampaian cenderahati. Terus belah. Sampai rumah tepat 1800. Ada 10 minit sebelum Asar tamat. Nasib sempat solat.

Err.... khabarnya foto penyampaian cenderahati tak menjadi - gelap! bukan salah saya aaa Sii Ling ..



selingan waktu menunggu line pulih -






Current Location: Malaysia, Miri
Current Mood: pleasedpleased
Tags:

(psssstttt!!Ada pesanan untuk saya?)

November 13th, 2009


08:55 pm - KOKO MEGI P.A


10 November 2009 0730 - 1200 Selasa

Projek Maggi, sidang akhbar dan pemburu info. Itulah 3 perkara yang berlaku pada hari ini. Saya sumbatkan semuanya dalam satu post.

1. KEJAYAAN BERSAMA




Warkah Anugerah yang menjadi buruan sejak sekian lama akhirnya dalam genggaman juga

Pada Ahad lalu, SMK Chung Hua telah diberi Anugerah Kecemerlangan Kokurikulum Peringkat Kebangsaan bagi kategori sekolah dalam bandar. Anugerah prestij ke - dimenangi sehingga kini. Majlis dilangsungkan di Pahang. Mr Phang dan pengetua menghadiri majlis itu.



kiri - piala finalis ( 5 finalis seluruh negara) dan piala kemenangan . rekabentuk yang cantik

Nampaknya usaha berterusan selama 2 tahun untuk memartabatkan sekolah dalam bidang koko telah mencapai matlamatnya. Saya tahu setiap orang mempunyai pandangan tersendiri tentang kemenangan ini. Perbezaan pandangan perlu dihormati. Bukan menyerang orang yang mempunyai pebezaan pendapat hinggakan orang itu naik malas mengemukakan pendapat/pandangan.



dipamerkan di atas pentas ketika perhimpunan di dewan

APA HAL NAK BERI PANDANGAN KALAU TIDAK DIHARGAI/DIPANDANG SEPI ( sebab tak secocok dengan aliran pemikiran orang lain)

Eh! saya seperti Dr. MARZA pula!!! hahaha ....

Sekitar sidang akhbar pada pagi itu. Sepatah apapun yang dinyatakan Tan Sri Chai saya tak faham. Press release yang diberikanpun dalam tulisan Cina : kalau ada goggle translater tiada masalah. Sempat tanya kepada penerima piala ini sendiri, Mr Phang. Dapatlah korek sedikit info. Tapi saya tak mahu tulis di sini. Dalam paper tentu lebih detail dan RASMI.



sidang media diberikan oleh Tan Sri Chai Yu Lan. Err... mengapa bukan Mr Phang?






banyak pose yang dikoreograf. kalau nak masuk paper cukuplah satu halaman!

Ketika lalu di blok A, mata saya mencari-cari kalau-kalau WALL OF FAME telah tertera kemenangan terkini ini. Belum lagi. Tapi saya yakin ia akan ada!. Tak percaya, tunggulah.

P/S : Penghargaan sewajarnya diberi kepada PK KOKO iaitu Mr Phang atas kesungguhannya menggerakkan banyak porogam dokumentasi KOKO hingga 'membuka mata' panel penilai bahawa SMK Chung Hua layak menerima anugerah ini. Tanpa anugerahpun kita dah memang GEMILANG DAN TERBILANG. Tapi pengiktirafan ini akan meletakkan SMK CHUNG HUA setaraf dengan sekolah TERBILANG lain. Jika ada sesiapa di Kementerian Pelajaran tak tahu di mana letaknya SMK CHUNG HUA , MIRI selepas ini ....... MELAMPAU !!

PHANG you the best ..... walaupun kami 'terseksa' nak memenuhi date line yang ditetapkan!

2, PEMBURU MAKLUMAT

STPM diambang pintu. Debaran menanti paper pertama pada hari peperiksaan semakin dirasai. Pemburuan maklumat masih berterusan. Di bilik komputer, saya menemani Crazy Zing, Viper Roland dan Called United Jiun memburu saki baki maklumat sebagai persediaan PA.

berkampung di makmal komputer mengoggle dan mengyahoo sepanjang pagi. Terima kasih Mr Liew Sai Poh kerana membenarkan kami pakai bilik ini. guru lain belum tentu nak beri tanpa soal siasat yang menyakitkan telinga

Tak sangka pula mereka ada catat semua isu yang pernah dibincangkan dalam kelas. Tak duga pula mereka digging dan google lebih banyak maklumat. Ah.... bangganya lihat kesungguhan mereka.

maklumat ini akan dikumpul sebelum diberikan (email) kepada semua rakan sekelas. satu usaha yang patut dipuji. sumbangan kecil untuk kejayaan bersama - boleh masuk IPT sama-sama nanti.

Semoga berjaya. Tak dapat 4A+ , apa-apa A atau B dah memadai. Yang penting dapat masuk U.

Terkini: keesokan harinya Viper Roland terlibat dalam satu kemalangan dengan penunggang motosikal. Tak parah cuma patah tulang kaki ( penunggang itu lah). Khabarnya Viper Roland hanya minta gantirugi RM 2 .... oh! mulianya hati!

3. PROJEK MEGI



maggi mee cepat dimasak sedap dimakan

Ganjaran RM 20 000 dalam pertandingan fotografi + esei pendek tentang resipi maggi, Eh! Best ini. Tapi nak pakai resipi apa?



itu tangan Zakinah sedang perah limau dalam resipi istimewanya ini

Tak jadi masalah. Menggunakan kekurangan manusia dalam mengawal diri apabila mendengar tawaran RM 20 000, saya berjaya ‘meracun’ fikiran beberapa rakan yang pakar memasak untuk membantu saya dalam projek ini. Mereka menyumbang beberapa resipi yang tak pernah didengar dan diketahui ( resipi rahsia 7 keturunan) . Terima kasih Pn Zakinah dan Nizam.



nizam menyumbangkan dua resipi .... pandai masak oooo nizam. bukan megi saja yang lainpun dia pandai.

Kalau menang nanti, kita buat jamuan. Jamuan Megi!!



seperti praktikal kursus hospitaliti dan kulinari




Aw dan Adeline Chua jadi pembantu. foto kanan: outlet Arfa Batik caw Miri open now!

Gambar yang anda lihat ini bukan foto terpilih untuk pertandingan. Takut ada yang grab foto itu dan submit untuk peraduan .



food tester - punyalah sedap hingga tak dapat nak tutup mulut!




pernah anda cuba resipi ini? sedapppp ooooo!!!



disahkan halal oleh food tester .... cubalah! err mana resipinya?




sedap ke .... macam tak sedappp je




ramainya food tester atau sengaja nak makan free?




siapalah yang tak kecur air liur dengan hidangan ini walaupun sekadar megi. baunya wow! rasanya puh!

P/S : Jika resipi ini terpilih antara BEST OF 30 , jangan lupa vote dalam facebook atau web maggi ya?



Current Location: Malaysia, Miri

(psssstttt!!Ada pesanan untuk saya?)

> previous 10 entries
> next 10 entries
> Go to Top
LiveJournal.com