?

Log in

No account? Create an account
RIWAYAT AMYIR — LiveJournal

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> Profile
> previous 10 entries
> next 10 entries
My guestbook

Links
Christine
Bevee
Jee Hao
Tun Mahathir
Amy 2nd blog

November 11th, 2009


10:42 am - CUTI MASIH JAUH - Part 6 FINAL
 

9 November 2009  0730 - 1030 Isnin

 

 
 

Acara ke 19 dalam tentatif program Pasca PMR - penutupan  rasmi.

Sejak bermulanya program Pasca PMR pada 14 Oktober pelbagai aktiviti telah diadakan. Selain bermatlamat mengurangkan gejala ponteng selepas PMR ( yang cuti berterusanpun ada) , program ini juga memberi pendedahan kepada pelajar tentang ...... eh aku ke orang yang kendalikan semua ini? HAHA!!. Manalah aku tahu perincian program Pasca PMR ini.

Saya kan ambil foto saja. Skip maklumat yang saya sendiri tak pasti. Kalau nak tahu lebih lanjut log in blog kaunseling.Baca sendiri. Harap dah updated.

  
 

Penutupan hari ini diakhiri dengan pertandingan akhir karaoke. Barisan juri yang dipilih memang unik. Lihatlah sendiri. Saya tanya kepada mereka, siapa yang ada latar belakang muzik ( tak termasuk dengar muzik). Zero! Hebat ooo guru baru  ini, pandai dengar lagu Cina.

  

baru je dua minggu sampai dah kena jadi juri karaoke - kau berilah apa-apa nombor selain 0
 

 Tataplah foto yang tak kontroversi ini....

 

lagu evergreen seluruh dunia


   

lagu Indon yang meloyakan telinga


  

alaaa .... amoi cantik tarik suara je adalah boy beri bunga - bunga bakong!


   

duet yang menjadi 

  

jantan pun beri bunga kepada jantan! haha!

     

Penyampaian hadiah kepada pemenang pelbagai acara sepanjang minggu ( bulan) PASCA PMR. nak tahu apa hadiahnya?

  
  

junk food... namun yang menarik perhatian saya adalah cara pembungkusannya yang indah/menarik. kalau saya yang buat, beri terus dalam balang atau bungkusan asalnya. dalam kotakpun ok juga. Why? Selamatkan bumi, kurangkan plastik bag/sheet dalam kehidupan ...

 

    

pertabalan King dan Queen PASCA PMR.  Nizam selaku pemegang mahkota raja-raja menabalkan perlantikan mereka
besar power kau, Nizam....


  

bersanding eh! bersemayam di singgahsana keemasan di hadap rakyat jelata yang gembira dengan upacara ini... apahal King nampak macam tak gembira menerima kehadiran Queen? 


  

wahhh!!! ada kek pula. dari oven Ma Baker


  

King potong kek tapi Queen macam nak pukul sesuatu ..... pukul lalat?

Tamatnya PASCA PMR, mereka yang terlibat bolehlah menarik nafas lega. Take a break ..... errr rasanya macam tidak. Tentu ada lagi program yang mereka rancang dalam senyap. Terima kasih Wong, Anna, Anwar dan Jimny dari unit kaunseling. Kalau tiada program Pasca PMR , tentu saya mati kutu nak tulis apa dalam journal. 

SELAMAT BERCUTI DAN SELAMAT PENGANTIN BARU!!!

 

bilalah si amy nak naik pelamin?



Current Location: Malaysia, Miri
Current Mood: shy
Tags:

(psssstttt!!1 ulasan pembaca | syyyyyyhh!!Ada pesanan untuk saya?)

November 10th, 2009


09:13 am
 

8 November 2009  1130 - 1230 Ahad

  

JOM! SELAMATKAN DUNIA KITA YANG SATU INI

 

350? apa benda itu. 360 saya tahu. Rancangan bercorak journalist investigation di TV3. Apabila menerima jemputan dalam Facebook tentang hal ini  google untuk mendapat lebih banyak info. Barulah tahu apa itu 350.

  

Sebastian Lim, orang kuat yang menganjurkan aktiviti ini. Kau boleh jadi aktivis alam sekitarlah Sebastian. 

 

Tingkatan 6 Rendah menjadi penganjur program 350 di Miri dengan kerjasama pihak pengurusan Bintang Plaza. Jemputan, hebahan program ini melalui fb dalam kalangan friends. Siapa kata fb sekadar untuk main Mafia War’s, Barn Buddy dan hantar cup cakes?

  

suara hati anak muda terpampang pada t-shirt
   

Generasi muda memang peka dengan perkembangan isu semasa terutama yang melibatkan diri mereka secara langsung. Tapi saya tak sangka pula, pelajar L6 turut terbabit dalam gerakan antarabangsa bagi memberi kesedaran tentang bahaya pertambahan CO ₂ . Walaupun saya agak skeptical bagaimana aksi ‘5 MINIT BEKU’ dapat memberi sumbangan terhadap pengurangan CO ₂  sehingga 350 ppm.

    

t-shirt buatan tempatan - boleh lelong di E-Bay Malaysia
 

Perjalanan jauh bermula dengan langkah pertama. Pembabitan mereka memanglah nampak mudah dan remeh - hanya disertai warga Chung Hua. Pengunjung Parkson sekadar jadi pemerhati. Apa bendalah yang budak-budak itu buat agaknya?

    

jangan salah sangka aa ..... sy rakam tulisan pada t-shirt bukannya body mereka! t-shirt kiri tu boleh buat sarung nangka atau kain lap meja !!!  HAHAHA!!
 

Apabila mereka di universiti nanti, pengalaman begini amat berguna. Semangat ingin memberikan sumbangan terhadap permasalahan global. Masakan generasi muda hanya memandang dengan mata tertutup kemusnahan yang menimpa dunia ini. Masakan mereka sekadar memerhatikan kesilapan generasi kini yang 'memperkosa' bumi demi kepentingan peribadi. Daripada mereka berdemo berguling di tengah jalan raya menyuarakan bantahan lebih baik mereka meluahkan sokongan cara seperti ini. Ada aircond dan banyak tempat makan!


Foto membekukan diri selama 5 minit membayangkan sokongan mereka terhadap gerakan pengurangan karbon yang melemaskan bumi ini. Dalam masa 5 minit itu juga saya klik sana klik sini, klik di bawah, klik di atas merakam suasana beku di aras satu Bintang Plaza. Nanti kalau dah cair tak jadi pula. Ketika ini saya ambil kesempatan untuk ganggu mereka terutama Stephanie Ling yang mampu mengawal otot senyumnya selama 5 minit!


                   
  
  

puas saya kacau Stephanie supaya ketawa dalam tempoh 5 minit tapi gagal .... kalau saya cucuk pinggang dia , apa jadi ya?

 

 Pembentukan angka 350


 

ruang sempit, cahaya kurang dan warna pakaian suram gagal menonjolkan angka 350. Tahun depan kita buat tempat lebih luas pula Sebastian....


  

kesedaran tentang penjagaan alam sekitar memanglah wajar dilakukan sejak kecil lagi ...anak siapalah ini


Tahniah L6 kerana penganjuran aktiviti bertaraf dunia ini. Saya bangga dengan kesungguhan anda!





Current Location: Malaysia, Miri
Current Mood: accomplishedaccomplished
Tags:

(psssstttt!!Ada pesanan untuk saya?)

November 9th, 2009


10:59 pm - CUTI MASIH JAUH - Part 5
 

2 November 2009     0730 - 1350  Isnin

   

 

Masih belum ada tanda-tanda aktiviti Pasca PMR akan tamat. Bertambah hebat adalah. Kali ini pertandingan sukan pula. Futsal dan bola keranjang. Acara bola tampar digugurkan kerana tak cukup peminat.

Perlawanan melibatkan SMK Chung Hua, St Joseph, St Columba dan Kolej TDHB

  
 

Mari kita ke gelanggan bola keranjang. Game ini memanglah ramai pemain dan peminatnya. Lihat saja di sekolah ini ada tiga court bola keranjang. Pemain hebat Miri juga ada di sini. Ini antara foto yang dirakamkan pada hari itu.

      

tak banyak aksi seperti dalam filem Kungfu Dunk

 

Chau Kiet Luan 1.jpg 

kalau ada yang mampu buat macam ini tentu cool!!!

 

Bagi saya, tiada apa yang menarik dari sudut fotografi... banyak tayangan ulangan. Drible bola. lontar sana lontar sini ... score .. priiiitttt!!. Boring meh! Tapi foto yang ini lain daripada biasa.

    

ada sesiapa nak makan aiskrim itu?
 

Memanglah teruk kau amy! Bad news is a good news ..... Harap kaki dia cepat pulih dadapat bermain seperti biasa.

Siapa juara perlawanan ini? Entah .... saya tak tahu.... sori ya

   

jejaka hensem yang menjadi pengulas sukan. best juga suara macho kau itu ....
 

Di padang, perlawanan futsal yang hebat sedang berlasngsung. Melibatkan pemain lelaki dan juga perempuan. Ada pula juruheboh yang memberikan ulasan live ala DJ. Entah apa-apa ulasan DJ. Macam syok sendiri pula.

      

wajah-wajah yang bersidai tepi padang sebelum perlawanan berlangsung
 

Ah lantaklah. Jadi enjoy. Mari saksikan beberapa foto menarik dalam pertandingan futsal lelaki.

  

team Chung Hua bersedia menggempur lawan


    

kalau saya tunggu dari pagi sampai tengah hari tentu banyak aksi dapat dirakamkan ... tapi kebanyakkannya akan sama seperti ini. lainlah kalau ada aksi bakar kerusi , baling mercun macam di Stadium Bukit Jalil. tapi sebab utama ialah saya ada kelas dan panassssss!!!!


 

dan ini foto paling menarik ... bola melekat pada kepala . rakaman 1 dalam 1000
 

Pemain perempuan tak kurang hebatnya. Lihatlah ramai penyokong sedang gelak ketawa di tepi padang melihat permainan mereka yang penuh bergaya. Sekali pandang nampak macam permainan kejar bola beramai-ramai. 

   

terhibur dengan persembahan futsal perempuan ..
 

Sekali tendang ... off side. Sekali lempar ... off side. Saya yang bersedia dengan kamera diangkat aras mata mula rasa sakit. Masih belum nampak apa-apa aksi yang menarik. Penat lah. Panas pula tu.

      

  

nampak lemah lembut tapi di padang .... garang ooooo!!!
 

Di jangka acara ini habis sekitar jam 1200. Tapi 1240 acara futsal masih berlangsung. Perlawanan akhir. Bola keranjang dah lama habis. Mereka dah menunggu di dewan untuk penutupan dan penyampaian hadiah punyalah lama.

Lama sangat nak tunggu, saya bungkus semua peralatan studio flash ( nak uji sebelum digunakan pada majlis penyampaian hadiah pada 13/14 November ini). Ada kelas petang pula nanti. 

Foto penyampaian hadiah tiada. Sori lah. Mana boleh escape kelas petang. Tapi  apabila tahu yang menyampaikan hadiah ialah agen suruhanjaya pemantau blog ..... heh . untung juga tak pergi ambil foto


Current Location: Malaysia, Miri
Current Mood: sleepysleepy
Tags:

(psssstttt!!Ada pesanan untuk saya?)

November 8th, 2009


04:00 pm - CUTI MASIH JAUH - Part 4
 

3 November 2009  0730 - 1030 Selasa

  

cabaran peluh manis di sepanjang jalan
 

Eco Sweet Challenge. Menikmati keindahan alam dari Chung Hua ke Luak Bay berpatah balik melalui Bumiko dengan cara berjalan kaki err kalau bertenaga, jogging.

  

jimny memberikan taklimat keselamatan kepada peserta. walaupun surat kebenaran telah disign ibu bapa namun tanggungjawab keselamatan tidak terlepas begitu saja daripada bahu guru.  
 

Inilah aktiviti pada pagi ini untuk pelajar tingkatan 3. Ada lebih kurang 18 team bersaing. Mana-mana yang lemah lutut duduk rumah membesarkan perut dan buat koleksi tahi mata. 

  

pelepasan senyap - tiada tembakan pistol. turut kelihatan ialah Ahmad Nizam dan Robert  ( sori aaa kecil sangat dalam foto ini ) bertindak sebagai pegawai keselamatan
 

Larian dilepaskan pengetua sekolah. Ada foto menarik sebelum pelepasan. Tak mahulah saya letakkan di sini. Kepala agen suruhanjaya pemantau blog bukannya sama dengan kepala pembaca setia saya. Nanti mereka akan buat tafsiran sendiri ikut suka hati  mereka dengan hanya lihat foto itu. Saya simpan dalam dalam facebook untuk tatapan friends.  Hehe...

    

saya terfikir juga nak tumpang CBR 750 tu untuk ambil foto tapi tak berani
 

Aktiviti ini diawasi dua pegawai trafik dari Unit Polis Traffik Miri. Juga pasukan JPA 3. Terima kasih ya encik. Tiada sebarang insiden berlaku sepanjang acara ini berlangsung. Maksud saya, insiden yang melibatkan manusia dan mesin. Alhamdulillah.  Kalau ada, jadi bahan beritalah tiap hari di TV

Saya dibantu oleh Lo King Wei yang menjadi pembonceng. Tak kanlah saya nak bawa pembantu perempuan ambil foto pula. Nak gunakan kereta sedikit leceh terutama kalau nak memasuki lorong sempit sepanjang laluan larian. Samalah macam Tour de France, jurufoto semuanya naik motosikal. Semua foto yang menunjukkan pelajar berlari di jalan raya adalah rakaman King Wei. Terima kasih ya. Saya akan ingat untuk berikan dia sesuatu nanti. 

Ada dalam perancangan nak beli  sport cam yang dipasang pada helmet untuk tugasan ini pada suatu hari nanti. Tentu cool!

Dan lihatlah foto-foto seterusnya.

    

sebagai keselamatan tiada sesiapa dibenarkan berlari di atas jalan raya - semua peserta mematuhinya. mendaki bukit tg lobang memang melelahkan ....


  

pit stop pertama di bus stop ... hai anna ( anna jong) bas tak sampai lagi ke?


  

pit stop ke-2 di rumah kedai Kg Luak. Di setiap pit stop mereka dikehendaki melakukan satu tugasan yang dikhaskan seperti push up.. yang ini Amazing Race tak buat!


 

pit stop 3 di Bumiko. mana rumah qi min agaknya, yang pagar cat biru itu ya?


        

saya tunggu mereka di jalan utama tak nampak bayangpun. rupa-rupanya mereka ikut jalan kampung. lebih selamat. 


  

ingatkan ada air di pit stop rupanya kena push up pula... adoi!


      

sempat lagi posing di bumiko sebagai team pertama yang jauuuuhhh mendahului team lain. kau memang kuatlah!


  

menikmati pemandangan tanjung lobang dari atas bukit di bumiko 


    

peta laluan yang diberi agak ringkas hingga menyebabkan beberapa team tersasar mengikut laluan lebih jauh. banyak simpang di kawasan ini. nasib mereka tak sesat sampai ke bekenu, niah atau bintulu ! walaupun letih masih bersemangat untuk beri pose menarik kepada King Wei .... air muka mesti jagakan .. kan...


  

ke hulu dan ke hilir Jimny dengan skuternya untuk memastikan tiada pelajar tercicir, tersesat dan masuk longkang atau hilang balik ke rumah - bagi yang tinggal di sekitar kawasan ini.  inilah antara tugas guru yang tak nampak atau diketahui 'orang lain' .  sekarang saya dah beritahu. anda dah pun tahu.... OK?
 

        

team pertama satu  kilometer di depan , team lain baru memasuki simpang tanjung lobang - bumiko. relax .... biar lambat jangan sesat. penat sangat duduk tepi jalan ( jangan kena cium dek kereta) minum air, tambah angin. kemudian lari semula. ketika saya tinggal di Bumiko lamaaaaa dulu, adalah saya jogging sampai tanjung. Rasanya itulah kali akhir saya jogging selama tinggal di miri.. hahaha ...
 

 

yang melambai dalam bas adalah petugas pit stop 1 dan 2
 

Sampai ke sekolah saya terus cari airrrrrr!!! Panasnya walaupun hanya duduk atas motor.  Sekejap lagi ada projek buat mee maggi di bilik masakan untuk satu pertandingan fotografi bernilai RM 20 000  ! Nah lihat teaser berikut..
 

 

agaknyalah kalau saya hantar foto ini , boleh menang RM 20 000 tak?
HAHAHA .....!!!


FYI: masih ada dua post sebelum program Pasca PMR menutup tirai dengan rasminya. Tungguuuuu  !!

 

Current Location: Malaysia,Miri
Current Mood: refreshedrefreshed
Tags:

(psssstttt!!Ada pesanan untuk saya?)

November 7th, 2009


08:52 pm - CUTI MASIH JAUH - Part 3
 

30 Oktober 2009  0800 - 1200 Jumaat


  
 

Ha... permainanlah yang paling menarik dalam jadual pasca PMR. Tarik tali, boling zaman batu, pancing dalam botol,lumba tarik atas guni,terompah gergasi dan tarik tali. Ada lagi tapi saya di kelas ‘mengajar’, tak dapat ambil foto. Itupun tangkap ular juga.....

    

   

ketika guru F3 enak-enak duduk di staff room menikmati aircond, si baju merah berempat ini berpelhketiak mengendalikan program pasca PMR tiap hari sejak PMR tamat.  Saya syorkan kesemua mereka diberi APC tahun depan. Opss ... amy, kau fikir kau pengetua ke?
 

Riuh rendah bunyi suara mereka di tengah padang yang panas ini. Kalau dah ramai-ramai ini memanglah sukar nak kawal. Kasihan pula saya lihat geng kauseling 4 orang itu. Jarangkan dengar suara guru kaunseling begitu  tinggi ‘menegur’ budak separuh masak ini.

 

kelapa kotai ( kering) dijadikan bola keranjang.... kalau kena kepala kau, mahu pecah ( kepala pecah bukan kelapa)
cubalah kau akur dengan arahan guru oiii budak-budak!!
 

Sekali dengar Anna marah-marah, uiiiii!!! takutnya aku. Suara besar walaupun badannya comel je. Raja Anwarpun hot juga. Masakan tak hot. Yang ambil bahagian acara ini begitu lembab respons pada arahan. Bangun malasssss je. Sigh! Macam nak tendang je burit mereka supaya cepat bergerak.  Arahan keselamatanpun buat macam tak dengar saja. Manalah mereka tak hot! Saya yang lihatpun rasa mahu baling mereka dengan kamera . Eh! tak boleh... mahal kamera ini.

  

FYI ( agen suruhanjaya pemantau blog) mereka ini sedang rehat. tiada kaitan dengan kedegilan atau kemalasan
jangan pakai sedap mulut buat tuduhan hanya berdasarkan satu foto. 
 

Apa lebih membimbangkan kalau terjadi kemalangan akibat tak dengar arahan. Guru juga dipersalahkan. Sedangkan otak mereka letak di lutut! Dan kasihan juga kepada rakan lain yang begitu taat pada arahan guru. Ternanti-nanti rakan lain bersedia untuk memulakan acara. Rasanya mereka inipun hot juga.

Dahlah panas lit! lit! DENGARLAH CAKAP GURU KAU ITU WAHAI SAYANG!!!

Lihatlah foto yang sempat di ambil pada hari itu.

        

Perlumbaan F - Guni . penuh dengan gelak ketawa terutama apabila driver semput ketika menarik penumpang yang terlebih berat. Laluan rumput pecutnya laju. sampai laluan ada tanah, sangkut!


   

brek kecemasan ABS berfungsi cukup baik cuma tiada air bag saja


     

salah step jatuh tertonggeng! haha... yang depanlah paling teruk dihentam rakan dari belakang


      

patah sayap bertongkat paruh
patah paruh bertongkat kuku
biar jatuh tersungkur berkali-kali
menyerah kalah tidak sekali hingga sampai ke garisan penamat!
UP! UP! CHUNG HUA!!


       

dipercayai permainan ini dicipta pada zaman batu akhir apabila kemahiran pembuatan tembikar mencapai kemuncaknya dan harga kelapa jatuh menjunam!. marah kerana harga kelapa murah sangat penduduk zaman itu beramai-ramai memecahkan bekas tembikar (mcm labu sayung) ketika buat demonstrasi.


   

banyak dapat ikan bang?

 
     

foto ini dirakam dari staff room. nampak topi Anna tu... mahal ! haha ...
dari mana mereka dapat tali sepanjang itu hingga lebih 50 orang dapat ambil bahagian acara yang memang fun ...
 

Boring lama sangat nak tunggu budak burit berat bergerak memulakan aktiviti, saya buang masa dengan ‘mencipta sejadah terbang’. Sekarang musim sejadah ( tikar sembahyang ) duduk seperti sedang solat. Sayapun nak cipta kegemparan terbaru. Sejadah terbang. Hehe...

     

anda ada nampak pilot 'sejadah' ini?



Current Location: Malaysia, Miri
Current Mood: relaxedrelaxed
Tags:

(psssstttt!!1 ulasan pembaca | syyyyyyhh!!Ada pesanan untuk saya?)

November 6th, 2009


08:49 pm - CUTI MASIH JAUH - Part 2
 

23 Oktober 2009   0700 - 1200 tiap hari

  

apa kata kalau kita  nyalakan mancis ini dan lihat apa jadi?


    

ini projek tahun lalu - batang mancis


Boringkan kalau datang sekolah lepas PMR asyik dengar taklimat saja. Apa kata kalau kita panaskan otak dengan permainan kreatif. Jika tahun lalu aktiviti seni bina mancis. Tahun ini seni bina straw pula. Siapa yang dapat membina struktur straw paling tinggi dan paling kuat. Kalau boleh setinggi KL Tower atau Burj Dubai

  

game yang menguji pengetahuan pelajar tentang struktur, bahan, kelenturan, reka bentuk dan nasib!


   

dorongan untuk mencapai puncak tertinggi adakalanya membaca bencana .... runtuh dah menara kau.!!!!


   

replika tiga bangunan tertinggi dunia - 101, Shanghai Tower dan Burj Dubai

 

tipuuuuuuu !!  patutlah ketinggian menara kau seperti melawan hukum fizik.


  

 pereka bentuk menara yang menyertai tender Burj Al Chung Hua mempamerkan model ciptaan masing-masing. Kalau Anna goyang menara dan tak runtuh, dapatlah kontrak itu
 

Pandai kau habiskan straw ya Anna. Yang lebih tu kau buat apa? Rakit? atau curtain?

  

inilah pemenangnya - Burj al Chung Hua .. pembinaan dijadualkan tahun depan ... kos murah je
 

Apa pula seni bina untuk tahun depan. Tentu lebih hebat daripada mancis dan straw. 
 

  

terima kasih ya... cikgu kau sibuk bercinta dengan exam paper semenjak dua menjak ini... tak sempat nak cuci tingkap itu. Tapi kalau cikgu yang cuci kau nak cuci apa pula kan? kan?
 

Aktiviti gotong royong membersihkan kawasan sekolah. Bersihkan cermin bilik guru psst pernahkau lihat guru bersihkan cermin bilik mereka sendiri?. Hehe ...

     


Aktiviti popular dalam agenda gotong royong pastilah kutip sampah dan cuci longkang. Tak susah sebenarnya nak cari sampah. Atas pokok pinangpun ada sampah. Tak tahulah bilakan sifar sampah akan jadi kenyataan dalam kalangan masyarakat sekolah ini. Oh Sampah!

  

pemburu sampah 

http://www.emocutez.com                    http://www.emocutez.com

Current Location: Malaysia, Miri
Current Mood: pleasedpleased
Tags:

(psssstttt!!Ada pesanan untuk saya?)

November 5th, 2009


10:11 pm - CUTI MASIH JAUH - Part 1
 

14 Oktober 2009  0700 - 1200 Setiap hari

 

   

pemandangan tiap pagi semasa PMR
 

Peperiksaan PMR telah lama berlalu. Mesin scan kertas jawapan objektif bekerja bagai nak gila ‘menebuk’ lubang jawapan 24 jam. Penilai jawapan subjektif berperang dengan skrip siag dan malam. Sementara guru yang mengajar tingkatan 3 dah boleh menarik nafas lega ( tak juga). Dan pelajar tingkatan 3 semakin tak berminat nak ke sekolah ‘belajar’. Jadi apa mereka buat?

    

semua ini hanya tinggal kenangan - bye bye buku teks dan rujukan.
 

Ponteng selepas tamat PMR seperti tak dapat dielakkan. Kedatangan 100 % nampak seperti mustahil terlaksana. Tak tahulah saya apa hukuman - kalau ada - diberi kepada mereka yang terbabit. Itu bukan hal saya!

    

sedang tekun dan khusyuk dengar taklimat daripada guru menengah atas tentang subjek pilihan pada tahun depan. Err mengapa kerusi depan tetap tidak jadi pilihan dalam majlis seperti ini?
 

Walaupun apapun, 4 guru kauseling menjadikan semua pelajar tingkatan 3 sebagai anak angkat . Ramai tu. Setiap hari pelajar tingkatan 3 berkampung di dewan. Di kawal selia oleh 4 guru kaunseling. Terima kasih ya... Susahkan nak kawal beratus orang yang pelbagai karenah memeningkan kepala. 

  

sambil dengar taklimat mereka berbincang tentang hala tuju dan masa depan untuk tahun depan - hebatnya!
 

Apa yang mereka buat dalam dewan.? Biarlah foto dalam post ini berbicara. Malaslah nak buat review. Nanti terlebih cili, ada yang terasa pedas pula. Eh! Kalau dah makan cili, memanglah pedas. Cili tak pedas hanya cili jeruk!

  

sesi motivasi dan teknik belajar
 

Ceramah dan taklimat. Ah! betapa seronoknya mendengar kata-kata nasihat, panduan, arahan, suruhan dan ajakan sepanjang hari. Telinga ditusuk dengan penerangan apa yang akan mereka hadapi pada tahun depan. Subjek apa yang akan mereka ambil. Bagaimana nak memilih subjek yang sesuai dengan keputusan PMR nanti.

  
 

Lebih lama mendengar lebih khusyuk lagi. Banyak ilmu yang mereka peroleh. Tiada apa nak difikirkan. Duduk selesa. Tempat sejuk. Tiada buku teks. Tiada suara guru marah-marah. Tiada kerja rumah. Balik awalpula. Ahhh ... betapa nikmatnya hidup tanpa belajar apa-apa!!!

Dapat duit dan makan pula.... Enjoynyaaa!!

  

ilmu penting - catat nota. tak tahu apa sebenarnya kegunaan hammer ini. sebagai penindih kertas atau ABM. atau nak 'pakukan ' pelajar supaya melekat di dewan sepanjang sesi taklimat/ceramah
 

Ada lagi beberapa sesi ceramah dan taklimat kepada mereka di dewan dan apd. Saya tak buat liputan semuanya. Yang pasti waktu luang selepas PMR terisi dengan aktiviti berfaedah. Pihak sekolah telahpun memainkan tanggungjawabnya dengan apa jua cara bagi memastikan pelajar tingkatan 3 ‘melekat’ di sekolah sehinggalah cuti semester ke dua bermula dengan rasminya. Kalau mereka tak datang, jangan pula salahkan pihak sekolah. Tapi kalau ada ibu bapa yang masih salahkan sekolah, elok benarlah mereka tempatkan anak mereka di sekolah yang dianggap menyeronokkan anak mereka.

atau JANGAN SAMBUNG SEKOLAH SINILAH! 



Current Location: Malaysia, Miri
Current Mood: sleepysleepy
Tags:

(psssstttt!!Ada pesanan untuk saya?)

November 3rd, 2009


07:27 pm - FIRST POSTING IS LAST POSTING
 

31 Oktober 2009  0800 - 1130 Sabtu

  

geng 13 - 1 
 

Guru baru. Benar-benar baru. Berkilat. Memancar. Bagai kereta baru keluar dari kilang pemasangan. Sedia untuk berkhidmat. Di mana saja. Baik di bandar. Mahupun di penghujung dunia. Atau tempat jin bertendang. Asalkan ada petrol. OK lah itu.

 

3/4 Mohd 

Ada sesuatu yang menarik dengan kedatangan tenaga pengajar baru ini. Yang pertama ialah nama mereka. Daripada empat jejaka fresh ini, empat daripadanya bernama Mohd. Menambahkan bilangan Mohd - Mohd yang sedia ada. 

 

siti, nurul dan nur - boleh buat geng nasyid!
 

Yang perempuannya, masih freesh juga ( tak tahu sampai bila ?) Dua bermula dengan nama Siti, tiga dengan nama Nurul dan dua dengan nama Nur/Nor.

  

Nurulhuda Abdullah ( Kedah) dan Nurul Huda Arifin ( Kelantan)

  

Nurulhajar Hasan ( Terengganu) dan Ainul Zarina ( Kelantan)

 

Menambahkan lagi koleksi Siti dan Nur sedia ada di sekolah ini. Kalaulah mereka memperkenalkan diri masing-masing dengan nama penuh, pasti pelajar akan ingat nama pertama saja. Yang juga bermakna menyukarkan kami di staff room untuk mengenal pasti Mohd atau Nor atau Siti yang mana satu?

  

Noraida Baharudin ( Kelantan) - Ernani 2 dan Nur Azren ( Terengganu) 

  

Siti Rasyidah Abdullah ( Kelantan) dan Siti Rohaiza Ishak (Perak)
 

Andik pun dipanggil sebagai Andy, Noraina dikenali sebagai cikgu putih yang cantik !!! Hahaha!!!

Konfius!  Konfius!

  

Mohd Hafiz (Terengganu) dan Mohd Amin ( Kedah)

  

Mohd Faisal Halim ( Kelantan) dan Mohd Khairudin Salleh ( Terengganu)
 

7 Daripadanya berasal dari Kelantan dan Terengganu. Tak hairanlah guru dari Kelantan dah buka kaunter pembelian tiket bas untuk ke Kelantan! Hmm.... penuh Air Asia dan bas ekspress ke pantai timur semenanjung dengan guru dari Chung Hua tiap kali cuti semester nanti. 

Jangan tanya siapa saya berkenaan - saya lebih suka chinese girl!

Kedua ialah orientasi untuk mereka. Sekarang ialah waktu peperiksaan dan  lepas itu waktu senggang sebelum cuti. Pasti tiada kelas untuk mereka mencurah khidmat bakti pada ketika ini. Orientasi di adakan oleh guru-guru kanan bagi memperkenalkan mereka dengan budaya hidup Chung Hua yang ..... ( hanya sesama kita yang mengerti). Biarlah mereka mengetahuinya nanti melalui pengalaman merentas masa.

Ada yang bertuah dipilih untuk ‘mengenali kekuatan unggul ‘ Chung Hua dalam sukan dengan diletakkan sebagai petugas semasa sukan olahraga Miri peringkat umur yang berlangsung dari 4 - 6 November ini. Ahhh ... legalah siapa yang digantikan itu. Selamat berpanas ya cikgu!!

Daripada saya yang dah berkarat dan berdebu di Chung Hua ini, saya ucapkan SELAMAT DATANG DAN BERTUGAS

FIRST POSTING IS YOUR LAST POSTING 

( itu kata hikmat Dr Fong semasa saya mula-mula sampai dulu - tapi saya fikir ia dah jadi macam sumpah - curse - pula.... Argghhhh!!!!  mami.... aakmu nak pulangggg!!!)



Current Location: Malaysia, Miri
Current Mood: annoyedannoyed
Tags:

(psssstttt!!Ada pesanan untuk saya?)

November 1st, 2009


08:00 am - SEDINGIN HUJAN MEMBASAHI HATI
 

31 Oktober 2009  0600 - 1200 Sabtu

  

baju tak sempat angkat , basah lagi .....
 

Hujan lebat gila sejak awal subuh. Kalau tak kerana meeting, tentu saya bungkus lagi dalam selimut. Sejukkkkkk!!! 

Menjelang jam 0700 hujan tambah lebat. Jalan depan rumah jadi sungai. Longkang sebak dengan air. Pakai motor ada alasan nak lewat datang. Sorilah kalau nak suruh harung hujan lebat macam ini .Pasti basah walaupun saya pakai baju all weather jacket - seluar hujan nipis menyerap air - pasti basah.

    

kalau kawasan ini tanah paya, boleh saya memancing depan rumah. kirim salamlah nak naik motor dalam keadaan
cuaca macam ini.
 

Dan khabarnya jalan di luak - kawasan terlembab Miri air di jalan raya naik hingga mencecah enjin motosikal kecil. Ada yang enjinnya mati tengah jalan. Nasib tak keluar . Meeting .. meeting juga, kesihatan dan keselamatan nak jaga.

  

sukar nak ambil foto hujan kerana lens fokus pada objek besar  ( bangunan sekolah) bukannya titisan hujan

Dan saya sampai ketika Mr Phang sedang 'memperkenalkan diri' kepada guru baru. Cerita lanjut ... dalam post lain.
 

  

walaupun dibasahi hujan jalur gemilang tetap berkibar megah menghadapi dugaan cuaca akibat global warming. begitu juga bendera sarawak. Hanya bendera hijau yang satu itu tewas kelemasan di mercu jaya. kena tukar kain jenis waterproof

Entah mengapa hujan macam ini mengimbau kenangan saya. Terasa satu kesayuan dan keheningan dalam hati. Susah nak diucapkan dalam kata-kata. Ada kasih tak terucap, ada cinta tak tersingkap, ada kata tak terungkap. Terpendam dalam lubuk hati yang dalam. 

  

curahilah bumi ini... bersihkannya daripada segala titik noda ... hanyutkannya ke laut, tinggalkan kenyamanan kekalkan kesegaran untuk mereka yang bersyukur ( dan tahu)
 

Ya.. RAHSIA DI HATI TAK SIAPA YANG TAHU...

- agen suruhanjaya pemantau blog lagilah tak tau apa-apa! MUHAHA!!

 



Current Location: Malaysia, Miri
Tags:

(psssstttt!!Ada pesanan untuk saya?)

October 31st, 2009


10:52 pm - DI MANA KASUT ANDA?
 

30 Oktober 2009  1315 Jumaat

http://www.emocutez.com

Ingat lagi kisah anjing hitam yang hobinya curi kasut itu. Nah inilah anjingnya. Tengok matanya. Memang jelas nakal.

Kalau kau masuk rumah aku siap kau.

   

si hitam ini sedang memantau rumah mana yang ada kasut ...
 

Pagi khamis lalu sebelah kasut ( kasut mahal ke murah?) staff mate - Falina turut jadi mangsa si hitam ini. Dilarikan hingga hujung jalan. Nasib dapat jumpa. Kau dah samak kasut itu Falina?

    

inilah kerja dia tiap hari... meronda cari kasut busuk
 

Dan ketika balik solat Jumaat, saya ternampak si hitam ini sedap mengunyah kasut milik entah siapa. Macam bagus je rasa kasut itu. Sedap agaknya baunya!


 

mangsa terkini minggu ini - siapalah yang punya
 

Saya ambil dan letakkan atas  tembok ini. Saja nak lihat apa berlaku. Si hitam ini sekadar berlegar-legar tepi jalan. Pura-pura terberak dan kencing. Tapi matanya tetap pada kasut itu.

  
 

Menjelang petang kasut itu dah hilang... Bertuah kau hitam!

http://www.emocutez.com mengapalah saya tak berjiran dengan pongee

 



Tags:

(psssstttt!!Ada pesanan untuk saya?)

> previous 10 entries
> next 10 entries
> Go to Top
LiveJournal.com